dimecres, 11 de gener del 2012

Indíbil i Mandoni






Indíbil, líder ilergeta de la segona meitat del segle III a.C., i Mandoni, cap dels Ausentans, van lluitar per la independència dels seus territoris davant de la invasió de cartaginesos i romans. Els ilergetes tenien Iltirta (Lleida) com a principal assentament, mentre que els Ausetans estaven establerts a Vic.
Indíbil i Mandoni van lluitar primer contra els romans com aliats dels cartaginesos. Els romans, però, els van saber atreure cap als seus interessos i van convèncer als ilergetes que els cartaginesos els havien traït. Així doncs, ilergetes i ausetans van unir-se als romans i van contribuir a fer fora de la península als cartaginesos. Després, però, els romans van mostrar les seves autèntiques intencions, que no eren altres que sotmetre als pobles peninsulars. Fou llavors quan Indíbil i Mandoni s’uniren, encapçalant una coalició de pobles ibers, i es van enfrontar als romans.
Els ilergetes, derrotats en primera instància, aprofitaren la partida cap a Itàlia del general romà Escipió per tornar a sublevar-se. La lluita va finalitzar amb victòria romana i Indíbil trobà la mort en camp de batalla.  Mandoni va sobreviure, però fou entregat a Roma, que l’executà juntament amb altres cabdills locals.
Des de llavors, els ilergetes van anar adoptant poc a poc la cultura llatina i ja no
van plantejar problemes militars importants als romans. Fou el moment en què Iltirta esdevingué Ilerda.
Els lleidatans han atorgat a Indíbil i Mandoni el paper d’herois. Uns herois que representen la resistència dels habitants de Lleida davant
les invasions exteriors. La lluita per mantenir la seva independència ha convertit aquests dos ibers en un símbol de força i coratge per a tots els lleidatans.
Bibliografia *NEWSLLEIDA GENER ABRIL 2008