dimarts, 10 d’abril del 2012

Lleida - Els Camps Elisis


Corria l’any 1850 quan una sèrie d’aconteixements i el creixement de la ciutat cap a les afores precipitaren la construcció d’un passeig a l’altre cantó del pont, en una zona que era un bosc de ribera i que comptava amb el riu com  a màxim exponent.

A meitat de segle XIX presideix l’Ajuntament l’alcalde Mestres i troba damunt la taula, la desamortització i la construcció de la nova presó. Aquest inicià un procés per recaptar diners per la presó i comença a idear un passeig en l’altra vora de riu. Canvià l’alcalde i el nou, l’ Alcalde Fuster, es convertí en l’autèntic impulsor del Parc.

El 12 de Maig de 1864, s’inaugurà el “paseo del otro lado del puente”. El Parc s’anomena Camps Elisis, degut a que una empresa del mateix nom de Barcelona demanà la concessió de l’explotació del Parc. 

El Parc té com elements més característics: 
- El Passeig Central, 
- El Teatre, 
- El Café-Xalet, 
- El Gurugú, i 
- La Portalada.



El Passeig, temps era temps, la gent  hi passejava degut a que la ciutat sols tenia dos llocs per passejar, el Carrer Major i els Camps Elisis. Els Camps Elisis era el passeig del bon temps i de lluir la roba. Al maig és lluïa la roba d’estiu i al setembre la roba d’hivern.
A primera hora de la tarda els soldats i les minyones és trobaven, mentre la mainada feia de les seves, a mitja tarda les dones  venien a esperar els seus marits.