divendres, 30 de març del 2012

dilluns, 26 de març del 2012

El pantà d'Utxesa

El pantà d'Utxesa.-
És un embassament que pertany al Canal de Seròs,  creat per una presa situada al municipi de Torres de Segre, a la comarca del Segrià.
És un pantà únic a Catalunya ja que no es troba a cap riu sinó al mig del traçat del Canal Industrial de Seròs, encara que es considera dintre de la conca del riu Segre.
Aquest embassament es podria dir que està format per dues parts. La formada per la inundació de les valls del Seca i de la Valleta, que formen la part de l'embassament coneguda com la del Secà i la part coneguda com d'Utxesa que es la part inundada de la vall d'Utxesa.

Es construí en un temps récord i va entrar en funcionament l'any 1914. Es van realitzar tres preses de terra, que van ser recobertes de pedra en la seva part interior per evitar l'acció de la erosió. Les dos primeres es troben a les valls del Secà i de la Valleta, de 388 i 270 metres de longitud respectivament i d'aproximadament 18 i 14 metres d'alçada, i la més gran de 28 metres d'alçada i 400 metres de longitud a la vall d'Utxesa.