dilluns, 23 d’abril del 2012

Diada de Sant Jordi a Catalunya


Llegenda i tradició de Sant Jordi i el drac.- 

Segons la tradició popular, Sant Jordi era un militar romà nascut al segle III a la Capadòcia (Turquia). El sant, que estava sota les ordres de l'emperador Dioclecià, va negar-se a portar a terme un edicte que ordenava perseguir els cristians i per aquest motiu va ésser martiritzat i decapitat pels seus coetanis. Molt aviat es va començar a venerar com a màrtir a la part oriental de l'Imperi Romà i de seguida aparegueren histories fantàstiques lligades a la seva figura.

La gesta de Sant Jordi i el drac va fer-se popular a tot Europa cap al segle IX sota el nom de la "Llegenda àuria" i va ser recollida per l'arquebisbe de Génova, Iacopo da Varazze, més conegut com a Iacobus de Voragine, l'any 1264, en el llibre "Legenda sanctorum". En aquesta versió, però, la gesta passava a Líbia.

La versió de la llegenda més popular a Catalunya explica que a Montblanc (La Conca de Barbera) hi havia un drac terrible que causava estralls als homes i bèsties. Per apaivagar-lo, s'escollia per sorteig una persona que era donada en sacrifici al monstre. Un dia, la sort va assenyalar la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si no hagués estat per l'aparició d'un bell cavaller que es va enfrontar al drac i el va matar. La tradició afegeix que de la sang vessada va néixer un roser de flors vermelles.


Tradicionalment i des del segle XV, a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa vermella "com la sang" i un llibre.





7 comentaris:

Dolors Reig Vilarrubla ha dit...

Sí senyor, un contrallum, com a mínim diferent Oscar! m'agrada com l'has fet i encuadrat!. Una abraçada.

Unknown ha dit...

Osties tio...bicicleta, alforges, fotografia y nivell espectacular...

Això em sugereix una quedada y la Dolors segur que s'apuntaria també.

Gran trovalla el teu blog. Gracies per visitar el meu.

Una abraçada

Marta bernadets ha dit...

Imatge diferent de Sant Jordi a contrallum!! M´agrada!!
Salutacions

josep ha dit...

Un contrallum que permet endevinar-ho tot. Magnífics tant l'enquadrament com el contrast.
Una abraçada

El rincón de Ceditas ha dit...

Genial,por que una rosa es una rosa!!!y esta es un precioso contraluz.
Gracias por pasar por mi rincón y quedarte :) Yo también me quedo, me ha encantado todo lo que he visto, las fotos del Segre son la releche,bueno todas!!!
Salu2 desde Madrid

Fabricio K. Ramos ha dit...

Fotografia linda. Ótima contraluz. muito bela mesmo. Blog interessante. Estou seguindo.

Diana ha dit...

Wonderful silhouette!